Wędzarnie elektryczne Borniak – pyszne wędzone produkty bez chemicznych dodatków
Wędzarnie ogrodowe Borniak są idealne do wędzenia własnych potraw. Są łatwe w obsłudze i nie wymagają zewnętrznego źródła zasilania, cechuje je też niewielkie zużycie prądu. Wędzarnia ogrodowa jest wykonana z wysokiej jakości blachy nierdzewnej, co oznacza, że będzie służyć przez lata. Urządzenie ma także wbudowany termometr, który zapewnia doskonałe rezultaty za każdym razem podczas domowego wędzenia serów, mięs czy ryb. Co najlepsze, generator dymu pracuje samoczynnie, więc podczas gdy nasze produkty się wędzą, my możemy zająć się swoimi sprawami. Wędzarnie elektryczne Borniak dają wiele możliwości. To doskonały wybór dla każdego wielbiciela dobrego jedzenia.

Wędzarnia Borniak – dlaczego warto rozważyć zakup wędzarni?
Wędzarnie ogrodowe są doskonałe do:
- wędzenia mięsa, ryb i warzyw,
- przyrządzania własnego bekonu, kiełbasek i innych wyrobów wędliniarskich,
- konserwowania mięsa i ryb poprzez suszenie lub solenie,
- produkowania sera.
Wędzenie mięsa jest praktykowane od wieków. Jest to proces, który nadaje potrawom smak i pozwala zachować je do późniejszego wykorzystania.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów wędzarni, a większość z nich jest przeznaczona do użytku w domowej kuchni. Jednak jeśli poszukujemy czegoś, co sprawdzi się w ogrodzie, wędzarnia Borniak UW może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Wędzarnia elektryczna jest łatwa w montażu i utrzymaniu, więc jest idealna dla każdego, kto kiedykolwiek chciał spróbować wędzenia mięsa lub ryb, nie chcąc przy tym inwestować w drogą wędzarnię lub spędzać godzin na jej obsłudze. Proces wytwarzania dymu sprowadza sprowadza się w wędzarni Borniak UW do przyciśnięcia jednego przycisku.
Wędzarnia Borniak – urządzenie z wysokiej jakości generatorem dymu
Wędzarnie Borniak są pierwszą firmą w Polsce, która zdecydowała się na zaprojektowanie i produkcję własnych generatorów dymu. Generator taki sprawia, że cały proces wytwarzania dymu jest automatyczny, można też ustawić żądaną ilość dymu. Generator dymu cechuje się również tym, że:
- można go używać z każdym typem wędzarni;
- pozwala wędzić różne rodzaje produktów (m.in. kiełbasy, żeberka, sery i ryby takie jak łosoś czy pstrąg);
- jest łatwy w instalacji, obsłudze i konserwacji.

Dlaczego generator dymu ma takie znaczenie? Wędzarnia Borniak
Generator dymu GD/GDS ma decydujący wpływ na powodzenie wędzenia. Odpowiada on za to, żeby zrębki tliły się równomiernie. Takie warunki gwarantują uzyskanie najlepszych, naturalnych produktów – aromatycznych, charakteryzujących się trwałym smakiem i przyciągającym wzrok kolorem.
Nie ma też obaw, że jedzenie będzie miał smak spalenizny. Zrębki wędzarnicze (pozyskane z drzew liściastych), które przemieszczają się po spirali urządzenia, nie są spalane płomieniem, więc nie ma mowy o tym, że potrawy będą miały zbyt intensywny dymny posmak. Po wędzeniu będziemy mogli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem wędzonych mięs i z dumą częstować nimi gości.
Jednorazowe ładowanie zasobnika na zrębki wędzarnicze pozwala na wędzenie większości produktów bez konieczności uzupełniania wkładu w trakcie procesu wędzenia.
Wędzarnie elektryczne Borniak – co można w nich wędzić? Soczyste żeberka, aromatyczne kiełbasy, doskonałe sery
Powstałe w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem i dymnym aromatem. Odpowiednie spalanie drewna jest tu kluczowe – dzięki temu mięsa przyrządzane według własnych receptur są tak pyszne. Warto poeksperymentować z przepisami, by otrzymać jedzenie smaczne i w cieszącym oko kolorze.
Wędzarnia Borniak do użytku domowego została zaprojektowane tak, aby mógł z niej korzystać każdy – od doświadczonych kucharzy, którzy już próbowali swoich sił w wędzeniu, po początkujących, którzy chcą po raz pierwszy spróbować tej metody gotowania lub po prostu chcą sprawić wyjątkowy prezent swoim przyjaciołom i krewnym! Urządzenie, a raczej sama konstrukcja wędzarni Borniak, umożliwia jednoczesne wędzenie kilku potraw, np. przy kiełbasie wędzonej możemy umieścić ryby czy sery i przyspieszyć cały proces, robiąc „dwie pieczenie na jednym ogniu”. Mimo że proces wędzenia przebiega automatycznie, to przez cały czas mamy nad nim kontrolę i możemy doglądać naszych dań. Czas wędzenia również możemy ustalić sami.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.